Sejlertips >

Almindelige opkald på VHF

Sådan foretager du et opkald til en anden båd eller Kyststation

I forgående artikel stillede vi spørgsmålet hvordan du kalder Lyngby Radio på et rutinekald. Her får du svaret og en gennemgang af hvordan man foretager et rutinekald.
Alle ved at kanal 16 er nødkanal, men det er også en kaldekanal hvis du skal have fat i en anden båd. Inden du kalder op på Kanal 16, skal du selvfølgelig sikre dig, at den ikke bliver anvendt af andre eller bliver brugt i forbindelse med en redningsaktion. Nedenfor kan du læse hvordan et almindeligt rutinekald gennemføres og hvordan du kontakter Lyndby Radio, når det ikke er en nødsituation.

VENUS (kaldte skib én gang)
Her er METTE, METTE (kaldende skib to gange)

Når der er kontakt, forslår det kaldende skib (Mette) hvilken kanal samtale skal fortsætte på (fx. kanal 6)

Man hører mange varianter, men man kan huske det på: Først ringer man op (VENUS) og så fortæller man hvem man er!
Når man gentager sit navn to gange er det fordi modtager ofte registrerer sit eget navn med det samme, men måske ikke hørte navnet på det kaldende skib første gang.

Husk, hvis du ikke får kontakt, skal du vente 5 minutter med at gentage dit kald.

Sådan kalder du Lyngby Radio:
MEN skal du have fat i Lyngby Radio på et rutinekald skal du IKKE kalde på kanal 16, men derimod på deres arbejdskanal. Lyngby Radio har en række sendemaster fordelt i hele landet og på kortet kan du se arbejdeskanalen for det pågældende område. I Øresund bruges kanal 3 + 26 og du skal bruge kanal 26

Når du kalder Lyngby Radio på deres arbejdskanal (fx. 26) kan du faktisk nøjes med at klikke mikrofontasten 1-2 gange. Hermed lyser der en lampe hos vagthavende og Lyngby Radio svarer: HVEM KALDER LYNGBY RADIO? Herefter svare du med bådnavn og evt. dit kaldesignal.

Lyngby Radio foretrækker, at man anvender deres arbejdskanal til rutinekald og ikke forstyrer trafikken på kanal 16

Hvis din radio har funktionen DSC (Digital Selective Call) kan du også benytte denne funktion til rutinekald. Men det kræver at du kender modtagers MMSI nummer. Lyngby Radio har nummer MSSI 002191000. MSSI numre kan gemmes i VHF-radioens hukommelse som en slags telefonbog

I artiklen om nødkald og procedure kan du læse mere om DSC og hvordan man udsender nødkald og nødmeldinger.

Rover over!