Sejlertips >

Trådløst bredbånd i båden

Vi bliver mere og mere afhængig af internet - Her får du tips til trådløst bredbånd på båden

Der findes to måder at få bredbånd i sin båd. Enten intern hvor man har sit eget modem eller ekstern hvor man kobler op til et hotspot, kabel etc....
Hvis man vil have det bedste trådløse netværk i båden, skal man investere i en Dovado 3G router med USB port til USB modem (mobilt bredbånd) fra en af de mange udbyder der findes på marked. Hvis man sejler i Danske og Svenske farvande, er det bedste at vælge ”3”, da prisen dækker begge lande. Andre udbydere kan bruges i udlandet, men der skal betales dyrt for datatrafik i udlandet.

Dovado’en kan monteres fast ombord og det eneste man tager med hjem er USB-modem (mobilt bredbånd modem). Og når man kommer tilbage kan man bare sætte den i og så kører det hele.

Hvis systemet skal være helt i top skal man montere en eksterne 3G antenne i masten eller på gelænder. Antennen monteres direkte i siden af USB modem eller i en cradel afhængighed af type. Når første du har trådløst netværk er der mange muligheder.  En af det mest oplagt er at bruge IP telefoni via smartphone, streame internet radio eller tv! Dovadoen kan udstyres med et ”assespoint”, så man kan udnytte hotspots fx.i havnen Den kan også tilsluttes en gps., som herefter sender position til Google Earth. Ja der er et væld af muligheder, når man førat er online.

Medfølgende er billeder af en router fra Dovado og en ekstern 3G antenne.

Tekst af Finn Kjærgaard